Wat brengt 5G met zich mee?

Wat brengt 5G met zich mee?

5G-netwerk: Hoe werkt het, en is het gevaarlijk?
De vijfde generatie van cellulaire technologie is de volgende grote sprong in het verhogen van de snelheid voor draadloze toestellen. Deze snelheid omvat zowel de snelheid die mobiele gebruikers kunnen gebruiken om te downloaden als om de vertraging te verminderen die ze ervaren bij het verzenden en ontvangen van informatie. Het is de bedoeling om datasnelheden te leveren die 10 tot 100 keer sneller zijn dan de huidige 4G-netwerken. Gebruikers mogen verwachten dat de downloadsnelheden in de orde van grootte van gigabytes per seconde uitgedrukt worden. Met deze snelheid zou je in enkele seconden een film kunnen downloaden naar je telefoon of tablet. Mobiele apparaten zullen in staat zijn om informatie te verzenden en te ontvangen in minder dan een duizendste van een seconde. Om deze snelheden te bereiken, vereist de uitrol van 5G nieuwe technologie en infrastructuur.

Verzadiging van de radiofrequenties
Naarmate meer gebruikers het netwerk zullen gebruiken, zullen de frequenties van de radiogolven meer verzadigd raken met mobiel verkeer. Om dit te lossen, willen de providers uitbreiden naar de hogere frequenties met millimetergolven. Gelukkig zijn deze stations veel kleiner. Ze hebben minder stroom nodig dan traditionele zendmasten en kunnen ze boven op gebouwen en verlichtingspalen geplaatst worden.

Voor- en tegenstanders
Hoewel het ons dagelijks leven kan verbeteren, hebben sommige consumenten hun bezorgdheid geuit over mogelijke gevaren voor de gezondheid. Velen maken zich zorgen over de hogere straling van de millimeter-golf. Er is vaak verwarring tussen ioniserende en niet-ioniserende straling, omdat de term straling voor beide wordt gebruikt. Het gewone licht is straling die gevaarlijk is, omdat het chemische bindingen kan verbreken. We gebruiken zonnebrandcrème, omdat ultraviolet licht met een korte golflengte genoeg energie heeft om elektronen uit hun atomen te halen, en zo huidcellen en DNA te beschadigen. Millimetergolven daarentegen zijn niet ioniserend, omdat ze langere golflengten hebben en niet genoeg energie om cellen direct te beschadigen.
Er is veel verontwaardiging over het gebruik van de 5G technologie. Dit heeft te maken met de geruchten die bij de lancering van 4G ook werden verspreid. Sceptici geloven dat blootstelling aan niet-ioniserende straling nog steeds verantwoordelijk kan zijn voor een reeks van ziekten, van hersentumoren tot chronische hoofdpijn. In de loop van de jaren zijn er duizenden studies geweest die deze beweringen hebben ontkracht.
De voorstanders geloven dat de voordelen die 5G aan de maatschappij kan bieden veel groter zijn dan de negatieve punten die eventueel zouden opduiken.

Reacties zijn gesloten.