Hoe bescherm je je computer tegen virussen?

Hoe bescherm je je computer tegen virussen?

De recente cyberaanval tegen de West-Vlaamse fabrikant van weefgetouwen, Picanol, maakte het gevaar van virussen nogmaals pijnlijk duidelijk. Niet alleen bedrijven, ook particulieren kunnen getroffen worden en doen er dus goed aan zich te beschermen tegen het digitale gevaar van schadelijke software, ook wel malware genoemd.

Hoe je te beschermen?

Je computer kan op verschillende manieren besmet worden door een virus. In de meeste gevallen biedt het gebruik van gezond verstand reeds een goede bescherming!

Zo komen veel virussen gewoon via je e-mails binnen. Je krijgt een mail, je opent de bijdrage en in de achtergrond, zonder dat jij het ziet, nestelt het virus zich op je harde schijf. Wees dus aandachtig en denk eerst even na voor je een bijlage opent. Als je de afzender van het bericht niet kent en je hebt geen idee waarover het gaat is het waarschijnlijk beter het niet te openen. Het kan echter gebeuren dat je de afzender wél zeer goed kent maar zelfs dan kan het gaan om een schadelijke mail. Een populaire manier waarop virussen zich verspreiden is namelijk door zichzelf te versturen naar iedereen in het adresboek. Hoe leuk die PowerPoint diavoorstellingen ook kunnen zijn, ze vormen zeker een verhoogd risico. Wees voorzichtig en denk na voor je ze opent!

Een andere manier waarop we onze computers besmetten is door het gebruik van illegale software. Niet alleen is het gebruik hiervan verboden, het installeren verhoogt aanzienlijk het besmettingsrisico.
Weersta de verleiding van “gratis programma’s” en ga op zoek naar legale alternatieven. Heb je de toepassing maar eenmalig nodig? Dikwijls kan je een gratis proefversie downloaden op de website van de leverancier.
Het gebruik van freeware, dit is software die gratis ter beschikking gesteld wordt door de maker, is een andere optie. Let op, ook hier is soms ook enige voorzichtigheid geboden. Twijfel je aan de goede bedoelingen van de makers? Ga dan even zelf op onderzoek uit op het internet!

Als je de nodige voorzichtigheid aan de dag legt kom je dus al een heel eind. Wie nog extra zekerheid wil inbouwen kan kiezen een virusscanner te installeren. Deze programma’s houden voortdurend je computer in de gaten en gaan actief op zoek naar besmetting. Meestal gaat het hier om commerciële pakketten maar in ruil krijg je wel gespecialiseerde bescherming. Bovendien ontvangen ze continu informatie met betrekking tot recent ontdekte malware waardoor ook deze niet aan de aandacht ontsnappen.
Een virusscanner betekent geen vrijgeleide om de regels van het gezond verstand te negeren!
Daarom: lees – denk – klik

Reacties zijn gesloten.